Κυριακή, Αυγούστου 19, 2007

Εκλογικά

















Έχουμε απλή αναλογική!

Δεν το ξέρατε; Κακώς γιατί φαίνεται ότι δεν έχετε μελετήσει το εκλογικό μας σύστημα ενώ πλησιάζουν οι εκλογές. Με ποσοστό 42,7 % το πρώτο κόμμα κάνει κυβέρνηση, αλλά με απλή αναλογική.

Πως γίνεται αυτό; Μα στην Ελλάδα όλα γίνονται. Η απλή αναλογική ισχύει αλλά για τις 260 έδρες της Βουλής, οι υπόλοιπες 40 έδρες δίνονται προίκα στο πρώτο κόμα. Με λίγα λόγια αν πιστέψατε ότι έχουμε απλή αναλογική πιαστήκατε για άλλη μια φορά στον ύπνο.

Αλλά υπάρχει μια σημαντική παράμετρος του εκλογικού νόμου που πρέπει ακόμα να γνωρίζετε: το κάθε μικρότερο κόμμα που θα μπει στην Βουλή εκτός των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αφαιρεί και 3-4 έδρες από το πρώτο κόμα. Γι αυτό η μόνη επιλογή αν πραγματικά θέλετε να αλλάξει κάτι στην χώρα μας είναι να ψηφίσετε ένα κόμμα εκτός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Όχι ούτε η απόχη, ούτε το λευκό ή άκυρο είναι η λύση αν σκέφτεστε ότι χρειαζόμαστε να κάνουμε μια νέα αρχή.

Αν όμως πραγματικά επιμένετε, παρόλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία είκοσι χρόνια, να ψηφίσετε ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ βρίσκεστε σε λάθος blog. Αλήθεια.

Υ.Γ. Το σκίτσο είναι μια ευγενική προσφορά του Περαστικού. Δείτε το blog του εδώ:

http://perastikos.blogspot.com/

2 σχόλια:

Περαστικός είπε...

Ας ελπίσουμε να ακολουθήσουν αυτή τη συμβουλή αρκετοί.

Φλύαρος είπε...

Η δύναμη μας στην Δημοκρατία είναι η ψήφος μας. Αν την αχρηστέψουμε χάνουμε το μόνο μας όπλο και είμαστε άξιοι της μοίρας μας.