Τετάρτη, Ιανουαρίου 02, 2008

Η Τέλεια Πρωτοχρονιά

Πόσες φορές έχετε παρακολουθήσει ένα θέαμα που ήταν τέλειο, τόσο άρτιο, τόσο ολοκληρωμένο που και η παραμικρή προσθήκη ή αφαίρεση θα το έκανε χειρότερο;

Η πρωτοχρονιά είναι η ημέρα που έγινε η συναυλία της φιλαρμονικής ορχήστρας της Βιέννης. Φέτος για πρώτη φορά ένας Γάλλος μαέστρος ο Georges Prêtre διεύθυνε την ορχήστρα σε ηλικία 83 χρονών και χωρίς την χρήση παρτιτούρας! Επίσης φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια τηλεοπτικής μετάδοσης της συναυλίας.

Η συναυλία τα είχε όλα: συγκίνηση, σοβαρότητα και φυσικά και πλάκα. Μα είναι δυνατόν μια τόσο "βαρύγδουπη" τέχνη να έχει και πλάκα; Φυσικά και είναι, μια και οι μουσικοί δεν ξεχνάνε να μας υπενθυμίσουν ότι πάνω από όλα η τέχνη πρέπει να είναι διασκέδαση και όχι άσκηση σοβαροφάνειας.

Όταν όμως ο μαέστρος μπήκε στην αίθουσα κρατώντας μια μπάλα προς τιμήν της συνδιοργάνωσης από την Αυστρία και την Ελβετία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και κλείνει το κομμάτι Πόλκα των Σπορ βγάζοντας κίτρινη κάρτα στον πρώτο βιολιστή δίκην διαιτητή προσωπικά χαμογέλασα με πικρία. Γιατί οι Αυστριακοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν πλάκα με την συναυλία τους μια και στην χώρα τους η κουλτούρα περιλαμβάνει και χιλιάδες άλλα εκτός από το ποδόσφαιρο. Έχουν το "θράσος¨να ποδοσφαιροποιούν την μουσική τους γιατί έχουν μια παράδοση που φαίνεται σε κάθε νότα της ορχήστρας. Σε κάθε πλάνο από τα υπέροχα τοπία της Αυστρίας, τα μοναδικά μνημεία αρχιτεκτονικής βλέπεις έναν λαό που αγαπάει τον τόπο του και νιώθει υπερήφανος (δίκαια) για την μουσική του παράδοση που συμπεριλαμβάνεται στις Ευρωπαϊκές "υπερδυνάμεις" της τέχνης.

Μιλώντας για την τηλεοπτική μετάδοση, όπως πάντα, ήταν τέλεια συγχρονισμένη με την μουσική και φρόντιζε να αναδείξει το κάθε οργάνου στην ορχήστρα με τον τηλεσκηνοθέτη σε ρόλο μαέστρου της κάμερας. Ο τηλεσκηνοθέτης της ήταν για πολλοστή φορά ο Brian Large που έχει 40 χρόνια πείρας σε μουσικά δρώμενα και οι σπουδές του στην μουσική περιλαμβάνουν και διδακτορικό τίτλο.

Ένα μικρό δείγμα από την συναυλία του 2008
(Γιατί αν μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, ένα βίντεο αξίζει δισεκατομμύρια)


Επίσης φέτος υπήρχε άλλη μια πρωτιά στην εκδήλωση: Το ζευγάρι των χορευτών της κρατικής όπερας της Βιέννης μπήκε μέσα στην αίθουσα χορεύοντας το βαλς του Γαλάζιου Δούναβη ζωντανά μπροστά στο κοινό της αίθουσας συμπληρώνοντας το μουσικό θέαμα. Ο χορός τους ήταν ο ορισμός της καλλιτεχνικής τελειότητας, η χορεύτρια με το θεσπέσιο μπλε φόρεμα και ο χορευτής, ένα εξαιρετικό ζευγάρι και ο στροβιλισμός τους στο ρυθμό του βαλς μια εικόνα βγαλμένη από ζωγραφικό πίνακα.

Υ.Γ. Για το 2009 έχω ήδη "κλείσει" θέση για την συναυλία. Δυστυχώς το πιθανότερο είναι η θέση αυτή να είναι ο καναπές του σπιτιού μου και η παρακολούθηση να είναι για άλλη μια χρονιά από την τηλεόραση αν και τυπικά συμμετέχω στην κλήρωση για 2 θέσεις. Να σας πω ότι η διαδικασία της κλήρωσης ξεκινάει από τις 2 Ιανουαρίου και διαρκεί μέχρι και τις 23 του ίδιου μήνα, για όλους όσους θέλουν να αγοράσουν εισιτήρια. Παρόλα αυτά είναι υπέροχο να ξεκινάς την νέα χρονιά παρακολουθώντας το τέλειο, έστω και από την τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: